Як влаштований електромобіль?

кращий електрокарЕлектромобіль – це дуже класний та сучасний вид транспорту, який має величезну кількість переваг. Але мало хто знає, який принцип закладено у його основі. Сьогодні ми докладніше поговоримо про те, як всередині влаштований електромобіль і чим він у плані роботи відрізняється від авто з двигуном внутрішнього згоряння. А якщо вам хочеться дізнатися більше про автомобілі, ви можете перейти на сайт e-auto.in.ua, де знаходиться безліч статей про електромобілі.

Як влаштований електромобіль?

Отже, головна особливість електромобіля полягає в тому, що в ньому використовується електричний двигун замість стандартного. Він працює на акумуляторах. Для роботи електромобіля потрібні такі компоненти:

  • Електродвигун
  • Батареї.
  • Інвертор
  • Контролер

Саме ці частини забезпечують ефективність та безпеку транспортного засобу.

Давайте кожен із цих компонентів розглянемо докладніше.

Електричний двигун

Це пристрій, який використовує електрику для створення механічної роботи та пересування транспортного засобу. Він працює на принципі електромагнітної індукції, коли електричний струм протікає через провідник магнітному полі, створюваному магнітами, розташованими всередині двигуна. Це створює крутний момент, який переміщає ротор двигуна і надає руху колеса автомобіля.

Існує кілька різних типів електричних двигунів, але найпоширенішим є AC (змінний струм) синхронний двигун, який забезпечує ефективну роботу та високий крутний момент. В електромобілях часто використовується також DC (постійний струм) двигун, який перетворює електричну енергію на механічну роботу обертанням ротора всередині магнітного поля.

Батареї

Батареї в електромобілі – це пристрої, що зберігають електричну енергію, яка потім використовується для живлення двигуна. Батареї складаються з множини окремих осередків, які можуть бути з’єднані послідовно або паралельно для досягнення необхідної ємності та напруги.

електрокар майбутнього

В електромобілях найчастіше можна зустріти літій-іонні акумулятори. Вони мають дуже високу енергетичну щільність і тривалий термін служби, що робить їх придатними для автомобілів. Крім цього, такі акумулятори мають високий ККД. Простими словами, більшість енергії в них використовується для живлення електродвигуна.

Інвертор

Інвертор в електромобілі – це пристрій, який перетворює постійний струм (DC), що надходить від батарей, змінний струм (AC), який необхідний для живлення електричного двигуна. Він відповідає за керування швидкістю та напрямком руху автомобіля.

Інвертор перетворює DC напругу, що зберігається в батареях, AC напруга, яка використовується для живлення електричного двигуна. Він контролює частоту та амплітуду AC напруги, що дозволяє регулювати швидкість обертання електричного двигуна. Інвертор також відповідає за зміну напрямку руху автомобіля шляхом зміни полярності AC напруги, яке надходить на електричний двигун.

Контролер

Він використовується для того, щоб налагодити взаємодію між кількома компонентами електромобіля. Він потрібний саме для того, щоб машина їхала. Контролер можна порівняти з комп’ютером, який отримує дані від датчиків, аналізує їх та приймає рішення щодо регулювання роботи системи автомобіля.

Ось невеликий перелік функцій, які виконує контролер:

  • Управління заряджання батареї.
  • Контроль швидкості та напрямки руху.
  • Управління гальмуванням.
  • Управління системою охолодження.

Практично всі функції машини регулюються саме контролером. У тому числі, контролер відповідає за захисні системи, які запобігають перевантаженню та короткому замиканню в системі автомобіля. Одним словом, контролер є найважливішим компонентом.