Вернония — невибагливий багаторічник для природного саду

Вернонию мало хто у нас знає. Але тим вона і цікава! Багаторічник зимостійкий, жаростійкий і переносить підтоплення ділянки. Досить невибаглива рослина на думку сайту https://startupbiz.com.ua, яка може прикрасити дачу і не доставить багато клопоту.

Це трав’янистий чагарник, що досягає висоти до 1,5-2 м, цвіте в кінці літа – початку осені приблизно 4-6 тижнів. Ніжний аромат квітів приваблює в сад бджіл і метеликів. Вернония має і другу назву – залізна трава. Висаджують її на задньому плані в міксбордерах. Композиції з її участю відрізняються неповторною природністю. Гарна красуня і в зрізку.

Вернония — невибагливий багаторічник для природного саду

Слід врахувати, висаджуючи вернонию, що вона віддає перевагу сонячним ділянкам, де немає вітру, з досить родючими ґрунтами. Ті, кому дісталися перезволожені ділянки, можуть без побоювань висаджувати красуню в своєму саду. Тільки обов’язково придбайте саджанець лугового виду. Існують сорти, виведені на основі польових видів. Такі рослини будуть досить стійкі до спеки в спекотне літо, навіть якщо у вас немає можливості їх часто поливати.

Але вцілому вернония воліє помірну вологість. Це означає, що розкрити її красу повною мірою допоможе регулярний помірний полив.

Смачна і цілюща

Вернония попеляста, або арканзасская, найчастіше використовується для декорування ділянок в наших широтах. Рослина також володіє лікарськими властивостями: настої і відвари з вернонии допомагають впоратися з утрудненим сечовипусканням і спазмами сечового міхура. Листя вернонии їстівні, мають солодкуватий смак.

Вернония — невибагливий багаторічник для природного саду

Легко розмножується

Вернония не вимагає укриття на зиму (зона зимостійкості 3). Чудово розмножується діленням куща, може самосеяться. Але вона розростається досить помірними темпами, так що не є агресивним рослиною. Однак якщо надати їй повну волю, з плином років може утворити густу стіну з ароматних квітів.

Вернонию можна виростити з насіння шляхом посіву під зиму або на розсаду. Але посіяні насіння витримують два місяці в холодильнику для проходження стратифікації. Навесні виставляють посіви на світлий підвіконня і вирощують розсаду звичайним чином. Саджанці висаджують в грунт в травні, коли вже не буде загрози заморозків. Зацвітуть такі рослини на 2-3 рік.